HTML

16. kerület akkor és most

Friss topikok

  • SkizofrénSün: Tetszik a blogod ! Valaha magam is Szentmihályon laktam, sőt a családunk 1937 - től lakott több he... (2015.02.23. 18:01) Képeslapok Rákosszentmihályról

Képeslapok Rákosszentmihályról

2014.03.23. 20:57 Anziksz

Néhány levél a hozzátartozó szövegezéssel.

 

1905. augusztus 14.

3.jpg

 

2b_1.jpg

A József utcában, a mai Szent korona és Szent Imre utca közötti részen nyílt 1896-ban a rákosszentmihályi strand, majd 1903 után már melegvízű fürdővel is rendelkezett.

Az alsó képen a községi elemi iskola fiú diákjai produkálják magukat a fényképész kamerája előtt, míg a lányok erősen a háttérbe húzódva figyelik az eseményeket. Ha jól tudom ez az iskola a mai Szent korona és Iharfa utca sarkán volt vagy ha ott is van, akkor felismerhetetlen.

 

 

 

2.jpg

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3b_1.jpg

1_1.jpg

Ebből a levélből kiderül számomra, hogy Rákosszentmihályon működött egy konzervgyár a '20-as években. Azonban az utolsó tárgymondat igen csak kétértelművé teszi a szöveget egy mai olvasónak. Lefogták... Letartóztatták az illetőt? Betöltötték a posztot? Az erőteljesen átretusált kép a Csömöri út egy részét ábrázolja az egyirányú HÉV hurokkal és a nyáron poros, esőben sáros kocsiútjával. A legtöbb nagy fa az ostrom alatti és utáni tüzelőanyag-hiány miatt a kályhákban végezte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4b_1.jpg4.jpg

Az Árpád utca páratlan oldalának a Pálya és Kossuth Lajos utca közötti szakasza. Gyakran a kisboltok saját képeslapokat adtak ki, mint ezt is: Szűcs Győző fűszerkereskedés, Árpád utca 5.

A 7-es számú ház ma is áll!

 

 

 

1904. augusztus 3.

Gyakran találkozni német nyelvű szövegekkel a képeslapokon, aminek lefordításától nem csak nyelvtudás hiányában tekintenék el, hanem az ebből fakadó értelmezhetetlen kézírás miatt is.

A képen a Rákosi út és Pálya utca sarkán álló Krajcsovics villa udvar felőli oldala látható még beépítetlen verandával.

10.jpg

********************************************

Irodalom: Lantos Antal, Tóth Miklós, Széman Richárd: Kerületünk épített világa

**************************************

1 komment

Címkék: iskola levél képeslap Strand Fürdő Rákosszentmihály Krajcsovics villa Csömöri út Árpád utca

A bejegyzés trackback címe:

https://anno16.blog.hu/api/trackback/id/tr195875797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SkizofrénSün 2015.02.23. 18:01:51

Tetszik a blogod ! Valaha magam is Szentmihályon laktam, sőt a családunk 1937 - től lakott több helyen is Szentmihályon. 1995-ben költöztünk el azóta is bánom :(
süti beállítások módosítása